Dagboek

Het dagelijks maken van dagboeknotities is een oefening in mindfulness.

Iedere keer dat je de tijd neemt om je gedachten en belevenissen op te schrijven verdiep je je zelfbewustzijn. Je gaat jezelf en de wereld om je heen beter begrijpen. Nieuwe inzichten verdiepen zich en geven je extra kracht en energie. Een vervelende ervaring wordt een leerzame ervaring. Van je afschrijven lucht vaak al enorm op. Een mooie ervaring zal je beter onthouden en leidt tot nieuwe plannen. Het is een prettig idee dat je na een lange tijd nog eens kunt lezen over wat je nu meemaakt.

Je kunt al schrijvend met jezelf reflecteren over een probleem waarover je (nu nog) niet met iemand anders wilt praten. Je krijgt een helder zelfbeeld. Dit helpt je ook bij het maken van keuzes.

Heb je nog nooit een dagboek bijgehouden? Heb je geen idee hoe je dat zou kunnen doen? Probeer dan eens een van de volgende aanpakken.

1. Beschrijf je dag chronologisch.

2. Schrijf thematisch. Neem een thema dat je bezig houdt en beschrijf je gedachten daarover en je gevoelens.

3. Schrijf alsof je een brief schrijft aan een bestaand of een denkbeeldig persoon.

Vergeet niet: niemand hoeft te lezen wat jij opschrijft. Eerlijk zijn tegen jezelf is natuurlijk wel aan te bevelen. Een dag die in je dagboek verschijnt krijgt extra waarde. Belevenissen krijgen een plaats en gevoelens worden verwerkt. Als je ’s avonds de tijd neemt om in je dagboek te schrijven heeft dat een positieve invloed op je nachtrust. Als je na het schrijven nog even de tijd neemt om te mediteren zullen je gevoelens nog meer kalmeren. Ook dat zal bijdragen aan een hoge kwaliteit van nachtrust.

voorbeeld dagboek fragment
© hieroglyphs.nl
Voorbeeld dagboekfragment

Een dagboekfragment kun je gewoon onder je laatste dag-log schrijven. Al schrijvend kom je vaak op ideeën over wat je de volgende dag wilt doen. Onder het dagboekfragment ga je dan verder met de dag-log van morgen. Met bullets noteer je de dingen die je morgen wilt gaan doen. (Lange termijn taken zet je in de maand-log, 6-maanden-log, de toekomst-log of in een lijstje. In je Hieroglyphs Bullet Journal staat dit allemaal uitgelegd. )
Home  |   Creativiteit >>