Tekenen in je Bullet Journal - Je Bullet Journal als kunstwerk - ideeën en voorbeelden

Creativiteit en Mindfulness

Studies wijzen uit dat creatief bezig zijn goed is voor je mentale en lichamelijke gezondheid.

Ook verschillende Oosterse filosofieën (zoals yoga, tantra en boeddhisme) hechten veel waarde aan creatieve expressie. (Het 5e Chakra staat voor expressie en creativiteit.)

Creatieve bezigheden zijn bij uitstek geschikt als oefening van mindfulness. Door bijvoorbeeld te tekenen kun je jezelf tot rust brengen en helemaal in het in het hier-en-nu komen.

Een ander voordeel van creatieve uiting is dat je leert van uit je eigen centrum te handelen. Door bijvoorbeeld te tekenen oefen je je vermogen vorm te geven aan je eigen wereld. Je bent niet langer consument maar schepper. Het gevoel van controle dat hieruit voortkomt kan je je gevoel van controle in andere aspecten van het leven versterken.

Hoe word ik designer, ontwerper. Tekenen is een goede voorbereiding op creatieve studies zoals product-design, fashion-design, game-design, grafisch vormgever, artdirector, webdesign, architectuur, beeldende kunst en vormgeving, fotografie.
sana_hasan_xoxo (Instagram)
Verbeeld je stemming.

Tekenen

Tekenen is één van de meest directe vormen van creativiteit waarbij je een maximale vrijheid kunt ervaren.

Tekenen is een goede voorbereiding op creatieve studies zoals product-design, fashion-design, game-design, grafische vormgeving, artdirector, webdesign, architectuur, beeldende kunst en vormgeving, fotografie.

Als je tekent ga je beter observeren en oefen je je concentratievermogen. Het is een goede mindfulness oefening die je helemaal in het hier-en-nu kan brengen. Je geest komt tot rust omdat je non-verbaal geconcentreerd bent.

Als je je voorneemt je niet te laten afleiden kan het een vorm van meditatie zijn. Het is daarbij is aan te bevelen om niet (ver-)oordelend naar het resultaat te kijken. Werk niet te snel of te langzaam. Zit rechtop en adem rustig en regelmatig.

Je hoort mensen wel eens zeggen: “Ik kan niet tekenen.” Mocht dat voor jou gelden, laat die gedachte dan vooral los. Het maken van een tekening gaat niet om perfectie, het draait om expressie. Net zo goed als jouw dagboeknotities niet goed of fout kunnen zijn, zo hoeven jouw tekeningen niet perfect te zijn.

Wat is perfectie eigenlijk? Het is een term die helemaal niet van toepassing is. Zie je tekeningen als het resultaat van creatieve expressie. Het is het product van jouw huidige staat van zijn waarbij je een waarneming of een beeld of een gevoel omzet in een tekening.

Tekenoefeningen

1. Teken een interessant voorwerp dat je ziet. Je oefent zo je hand-oog coördinatie.

2. Teken een plant of dier dat je ziet.

3. Teken een gezicht van iemand die je kent maar die niet aanwezig is.

4. Teken het gezicht van die persoon als zij/hij er wel is.

5. Teken een dier dat niet aanwezig is.

6. Teken een fantasie.

7. Teken hoe je je nu voelt. Verzin een metafoor of een symbool voor je gevoel.

8. Tekening hoe je je voelt in een situatie die voor jou belangrijk is.

Het is interessant om te zien hoe lastig het kan zijn om je te herinneren hoe iemand er uitziet. Wie heb je gekozen? Wat benadrukt jouw tekening? Welk dier heb je gekozen? Dat zegt iets over jou. Wat zegt het? Dat kun je wellicht helemaal niet onder woorden brengen. Maar je hebt het wel getekend… Misschien drukt je tekening je gevoel wel beter uit dan een woordelijke beschrijving van je gevoel.

Hoe ga je te werk?

1. Geef je zelf een tekenopdracht (zoiets als de tekenoefeningen hierboven)

2. Geef je helemaal over aan het maken van de tekening (mindful, in rust en met volle aandacht)

Dan is het resultaat altijd, -per definitie-, goed. Het is immers jouw expressie.

Voorbeelden van Bullet Journal kunst

Stilleven. Makkelijk beginnen, kunstenaar, kunst materiaal, pen, papier, potlood
© Karsart
Stilleven van een Nederlandse kunstenaar. Makkelijk beginnen is aanbevolen.

bullet journal tekening beginnen, Landschap vanaf een balkon in Amsterdam, pen en papier, bullet journal voorbeeld, gelukkig worden, ontspannen
© Karsart
Landschap vanaf een balkon in Amsterdam.

bullet journal tekening Tekenoefeningen, perfectie, expressie, creatieve ideeen, hoe vind ik ontspanning, bullet journal starten, bullet journal voorbeeld, gelukkig worden, ontspannen, genieten van het leven, gelukkig worden
© Karsart
Tekenoefeningen, als warming up, ook om je materiaal te testen. Makkelijk tekenen, veel oefenen en genieten van het resultaat. Het doel is niet: perfectie, - maar expressie.

droedels, droedelen, droedelboek, droedeltekeningen
© Karsart
Een eenvoudige maar kleurige productsticker roept een Italiaanse sfeer op. De knappe Italiaanse man kwam daarna vanzelf. Droedelen is leuk.

Gebruik tekeningen bij het verwerken van je gedachten en emoties. Schep orde in je gevoelsleven en innerlijke dialoog.
© hieroglyphs.nl
Gebruik tekeningen bij het verwerken van je gedachten en emoties. Schep orde in je gevoelsleven en je innerlijke dialoog.

<< Dagboek   |  Home  |   Reisdagboek en reisplanner >>